Ansamblul schitului Vovidenia


Categorie: Altele
Perioada: sec. XVII - XVIII
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-a-B-10631
Adresa: Str. Mihail Sadoveanu 84
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul schitului Vovidenia Ansamblul schitului Vovidenia Ansamblul schitului Vovidenia

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Jun-2009

Schitul Vovidenia, "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", aflat langa Muzeul memorial "Mihail Sadoveanu" din complexul manastirii Neamt, a fost zidit din lemn, in 1749 de Episcopul Ioanichie al Romanului.  A fost restaurata intre anii 1790-1799. In 1849 a fost demolata si s-a inceput constructia unei noi biserici, cu fatade neoclasice si cu cinci turle, patru pe parti si una centrala. Lucrarile au fost terminate in anul 1857, in timpul staretului Gherasim Miron si a fost sfiintita la 28 sptembrie a aceluiasi an de arhiereul Marchian Folescu, dupa cum arata si pisania:

"In anul 1746, egumenind pe Manastirea Neamt ieromonahul Ioanichie in Domnia lui Grigore Ghica si a Mitropolitului Nechifor. In anul 1747, acest Ioanichie s-au pus Episcop Romanului si in anul 1749 s-au facut de el biserica de lemn a Schitului Vovidenia langa acea veche, sfintind-o insusi in 1751, domnind Constantin Cechan Racovita si Mitropolit Iacob Putneanul, au inchinat schitul cu totul Manastirii Neamtul. La anul 1790, s-au facut tot din lemn de banul Aftanasie Gosan alta biserica si i-a pus hramul Sf. Ierarh Spiridon. In anul 1849 domnind Grigore Alexandru Ghica, Mitropolit D.D. Sofronie Miclescu cu metania din Manastirea Secu si staretul Chir Neonil, incepandu-se a se zidi de piatra cu ajutorul parintilor din sobor, pusi in pomelnicul bisericii. In 1857 era staret al manastirii Chir Gherasim Miron, Mitropolitul Sofronie, prin arhiereul Marchian a sfintit biserica aceasta. Iar in anul 1873, fiind domn al Principatelor Unite Carol I, Mitropolitul Moldovei D.D. Calinic Miclescu, staret al manastirii Chir Timotei, s-au scris aceasta inscriptie de ieroschimonahul Arsenie Ghibacescu, unul din ctitori egumenul schitului, spre stiinta in viitoriu. In anul 1873, octombrie 11 s-au sfarsit aceasta".

Biserica atrage atentia de departe prin eleganta turlelor sale. Este o constructie de plan treflat, cu absidele latarale de forma semicirculara, iar proscomidia si diaconiconul incadreaza absida altarului cu doua blocuri dreptunghiulare, ca la Agapia.
Fatadele de data recenta, sunt impodobite cu o fresca in stil neoclasic, interesanta prin coloritul si prin compunerea scenelor biblice. Au fost realizate in 1968-1969 de pictorul  Constantin Calinescu, ajutat de sotia sa Elena si de elevul sau Dumitru Gabor. In timpul egumenului Nazarie Chirila s-au construit trei corpuri de cladiri, s-a pictat in tempera interiorul bisericii mari si a fost amenajat un paraclis cu hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena" si impodobit cu pictura de catre Arhim. Bartolomeu Florea. Intre anii 1998-1999 s-a construit un nou corp de chilii cu parter si etaj, cu o bucatarie si trapeza, iar in anul 2000 s-a consolidat egumenia si i s-a adaugat  un etaj.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez  si " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )